Планирайте добре, гответе по-добре: Ергономичност в кухнята

Ергономично обзаведената кухня трябва да бъде оптимално адаптирана към индивидуалните особености на потребителя.

Ергономичността отдавна не е модна дума само на работното място. Ергономията у дома е също толкова важна, колкото и на работното място - и особено в кухнята. Ергономично обзаведената кухня трябва да бъде оптимално адаптирана към индивидуалните особености на потребителя. Това е единственият начин да се предотврати неправилната стойка, а оттам и хроничните болки.

Ергономичност на кухнята

Германците прекарват поне три години от живота си в кухнята. Ако трябва да навеждате гърба си всеки път, когато готвите, печете или миете, със сигурност ще се стигне до болки в областта на врата, раменете или гърба. Но има просто решение: ергономичната кухня практически ви учи да заемате правилна поза.

Ако искате да постигнете добра ергономичност в кухнята си, трябва да се съобразите със следните точки:

  •     Работна височина на плота
  •     Височина на мивката
  •     Височина на уредите
  •     Височина на достигане
  •     Маршрути

Ергономично обзаведената кухня трябва да бъде оптимално адаптирана към индивидуалните особености на потребителя.

Как да определите правилната работна височина на плота във вашата кухня

Можете да определите подходящата за вас работна височина на плота, като измерите височината от пода до лакътя си. За да направите това, просто сгънете ръка в лакътя си. Представете си, че разбърквате тенджера, и измерете разстоянието между пода и сгънатата си ръка. Оптималната работна височина за вас е това разстояние минус 10 до 15 см.
Разбира се, съществуват и средни стойности за работната височина в кухнята. Те са между 85 и 95 сантиметра.
Работната височина на плота в кухнята може да варира в зависимост от вашите собствени размери и лични предпочитания. Не забравяйте, че общата височина се състои от корпуса на долния шкаф, дебелината на работния плот и крачетата на шкафа. Обикновено регулирате краката на кухнята, за да зададете конкретната работна височина на плота.

Ергономичност при готварският плот, фурната и мивката

Забравете за равният кухненски плот, където мивката и готварският плот стоят на една и съща височина.
Пониженият готварски плот улеснява поглеждането в съдовете, когато готвите. От ергономична гледна точка е разумно да монтирате плота с 10 до 15 см по-ниско от работния плот.
В същото време леко повдигнатата мивка осигурява ергономичен комфорт. Мивка, която е с 10 до 15 сантиметра по-висока от работния плот, може да щади гърба ви, тъй като при миене на съдове е по-лесно да достигнете дъното на съда, без да се налага да се навеждате прекалено много. Изборът на корито също ще повлияе на височината на мивката. При мивка, монтирана отгоре, или мивка в селски стил, чийто ръб се опира в работния плот, можете да спечелите до 10 см височина. Съществуват обаче и автоматични системи за повдигане на шкафове за мивки, които ви позволяват да настроите височината на купата по поръчка.
Ергономичността в кухнята означава също така да разположите съдомиялната или фурната не директно на земята, а по-скоро на височината на долният ръб на горните шкафове. Така ще е най-лесно да работите с уредите, без да се налага да напрягате гърба си. А и много лесно ще контролирате готвенето с един поглед. Височината на долният ръб на горните шкафове трябва да съвпада с горния ръб на уреда.
 
Правилната височина на достигане на горните шкафове

По принцип кухненските шкафове не трябва да се окачват твърде високо на стената. В кухнята е особено важно всичките ви прибори да са на подходящата височина за достигане. Не искате да ви се налага да се качвате по стълба, за да сваляте често използвани храни, тигани или електрически уреди. Тъй като в крайна сметка изпълнявате много кухненски задачи отново и отново, е важно да съхранявате всички прибори на разумно и леснодостъпно място. Това ви позволява да избегнете излишното навеждане или разтягане. Така ще е най-лесно да работите, без да се налага да напрягате гърба си. В този случай собствената ви височина на раменете е стандартната мярка за височината на инсталиране. Тя трябва да съвпада с долния ръб на шкафовете.

Кухня - как да определите правилната работна височина

Ергономия в кухнята
Свободен достъп: внимавайте за маршрутите през кухнята

Всяка кухня може да бъде разделена на три до пет работни зони. Трите най-важни от тях са: готвене (фурна), миене (мивка) и съхранение (хладилник/кухненски шкафове). Освен това има място за приготвяне на храна върху работните плотове и - ако разполагате с такива - килер или склад и зона за хранене. За да определите маршрутите си, просто помислете за пътищата, които съдовете ви изминават, например по пътя си от шкафа до масата за хранене и обратно до мивката. Тъй като приготвянето на вечеря за всички не е работа само на един човек, важно е да не си пречите взаимно. Нещо повече, тези маршрути не трябва да се пресичат.

Маршрути в кухнята

Маршути в кухнята - кухня с остров

Работния триъгълник е по-малък в кухните с островен модул.

В кухните с един ред модули работната зона се простира по протежение на една линия.
В кухните с един ред модули работната зона се простира по протежение на една линия.

В Г-образната кухня маршрутите са разделени между зоната за готвене и зоната за сервиране.
В Г-образната кухня маршрутите са разделени между зоната за готвене и зоната за сервиране.


Място за всичко

Готвачът трябва да може да разбърква тенджерите без прекъсване, докато помощниците му могат да изваждат зеленчуците от хладилника, преди да ги измият, обелят и подготвят за поставяне в тенджерата. Също така е полезно във всяка работна зона да има достъп до подходящите прибори. Като такива, подправките, олиото, тиганите, тенджерите и лъжиците за готвене трябва да бъдат разположени в близост до печката. Докато сте при мивката, ще ви трябват течност за миене на съдове, кърпи и гъби, както и ножове и обелки за приготвяне на плодове и зеленчуци за готвене. Помислете за поставяне на системите за изхвърляне и разделяне на отпадъците в близост до мивката, така че да можете да остъргвате остатъците от чиниите или да изхвърляте обелките от картофите и зеленчуците направо в коша за отпадъци за компостиране. Системите за отпадъци BLANCO представляват добро решение в този случай.

Контролен списък за ергономична кухня

  •     Определете подходящата за вас височина на работния плот: измерете височината от пода до лакътя си и извадете 15 см.
  •     Ако ще готвят много хора: предвидете различни работни плотове
  •     Ако е възможно, поставете готварският плот с 10 до 15 см. по-ниско от работния плот.
  •     Ако е възможно повдигнете мивката с 10 до 15 см. над нивото на работния плот
  •     Обмислете възможността за монтиране на фурната и съдомиялната машина на по-голяма височина
  •     Не окачвайте кухненските шкафове твърде високо
  •     Избягвайте пресичането на маршрути в кухнята
  •     Помислете за варианти за десничари и левичари


Изисканият дизайн не е единственото нещо, което прави една кухня специална. Само ергономичното планиране може да я превърне в място, което наистина обичате да ползвате - и което ще ви доставя дълготрайно удоволствие. Планирайте своята ергономична кухня сега!

Изберете подходящите за вас мивка и смесител от голямото разнообразие в Баня.бг!

Текст и снимки: Blanco.com